вівторок, 26 листопада 2019 р.

26 листопада – Міжнародний день боротьби з ожирінням

   Надлишкова маса тіла та ожиріння є однією з ключових проблем ХХI століття і входить до числа неінфекційних захворювань, які призводять до зростання захворюваності та смертності, втрати працездатності та інвалідизації. 
   Ожиріння – найсерйозніше хронічне рецидивуюче захворювання, яке становить небезпеку для здоровʼя та характеризується надлишковим накопиченням жирової тканини в організмі, обумовлене порушенням обміну речовин. в основі його лежить позитивний енергетичний баланс, тобто надходження енергії з калоріями їжі перевищує енерговитрати. 
  Слід зазначити, що колись надмірна вага та ожиріння вважалися проблемою країн з високим рівнем доходу, зараз, навпаки,- зростають у країнах з низьким та середнім рівнями доходу, особливо у містах. Основною причиною ожиріння та зайвої ваги вчені вважають енергетичний дисбаланс між споживаними та витраченими калоріями. 
  На думку експертів Всесвітньої організації охорони здоровʼя для профілактики розвитку зайвої ваги кожна людина може: 
- обмежити споживання жирної та солодкої їжі (у т.ч для дітей); 
- збільшити споживання фруктів та овочів, а також бобових, цільнозернових та горіхів; 
- знизити вміст жиру, цукру та солі в приготовлених продуктах (у т.ч для дітей); 
- займатися регулярними фізичними навантаженнями (діти -60 хв. в день, дорослі 150 хв. на тиждень). 
   Ожиріння – головний фактор ризику провідних світових причин поганого самопочуття та ранньої смерті, розвитку сердцево – судинних захворювань (особливо гіпертонії, хвороб серця, інсульту), порушень опорно – рухового апарату (особливо остеоартриту), астми, цукрового діабету ІІ типу, синдрому обструктивного апное сну, порушень метаболізму, гормональних розладів, а також підвищує ризик виникнення деяких видів раку (у т.ч. ендометрію, молочної залози,яєчників, простати, печінки, жовчного міхура, нирок, товстої кишки). 
  Дитяче ожиріння підвищує шанси на ожиріння, передчасну смерть та втрату працездатності в зрілому віці. Окрім того, у дітей з ожирінням виникають труднощі з диханням, підвищений ризик переломів, гіпертонії, рінні маркери серцево – судинних захворювань, резистентність до інсульту та психологічні наслідки. 
     Щороку внаслідок надмірної ваги або ожиріння помирають щонайменше 2,8 млн людей. 
   Знайте, що Ваше майбутнє та майбутнє Ваших близьких у Ваших руках. Памʼятайте про це плануючи кожен свій день: виділяйте час на активний відпочинок та фізичні вправи (прогулянки на свіжому повітрі, біг, зарядку, йогу); під час покупок харчових продуктів у магазинах, на ринках віддавайте перевагу корисній та здоровій їжі.