пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

В якому регіоні України найбільш успішно розвивається свинарство?

  Загальне поголів’я свиней в Україні, як у господарствах населення, так і на промислових підприємствах, цього року дещо скоротилось. Утім, така тенденція характерна не для всіх регіонів країни. Наприклад, господарства Київщини наростили поголів’я свиней на 13,5% і наразі на підприємствах області утримується 441,6 тис. свиней – це 13% промислового поголів’я країни, повідомляє Асоціація “Свинарі України” (АСУ) з посиланням на Державну службу статистики.
   Таким чином, цього року Київська область випередила Донецьку за обсягами промислового поголів’я свиней. На Донеччині станом на 1 листопада нараховувалось 434 тис. голів.
   Серед причин скорочення кількості свиней в Україні експерти називають поширення АЧС та “згортання присадибного свинарства”, що триває вже кілька років поспіль. На початку листопада 2019 року в присадибних господарствах утримувалось на 6,5% менше свиней, ніж у листопаді 2018 року.
   “З іншого боку, на 2% скоротилася і кількість промислових тварин — до 3,37 млн гол. Значною мірою, така зміна відбулася у наслідок наймасштабнішого спалаху АЧС на Львівщині у серпні. Однак, зменшення числа промислових свиней на свинокомплексах Тернопільської (-23% проти початку листопада 2018-го), Полтавської (-13%), Запорізької (-14%) та Дніпропетровської (-7%) також мало негативний вплив. Тож хоча оператори Київської, Харківської та Чернігівської області за рік збільшили виробничі потужності майже на 100 тис. гол., це не «перекрило» цьогорічні втрати індустріального поголів’я”, – повідомляють в АСУ.

Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.