пʼятницю, 27 грудня 2019 р.

Круглий стіл: «Про новації застосування РРО»


    Нещодавно в Мирноградській ДПІ Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області проведено зустріч з представниками бізнесу у форматі круглого столу, де обговорювалися новації застосування РРО. Податківці окреслили основні напрямки та етапи втілення нововведень, передбачених Законами України від 20.09.2019 №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та від 20.09.2019 №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».
   По-перше, нові закони про РРО відкрили можливість використовувати програмний РРО на будь-якому пристрої (комп’ютері, планшеті, смартфоні), на який встановлено відповідне програмне забезпечення та фіскальні функції якого реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу, який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. При цьому закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення його використання. Такі програмні РРО можно буде використовувати з 19 квітня 2020 року. 
  По-друге, змінами не передбачено використання реєстраторів розрахункових операцій спрощенцям 1 групи (річний дохід до 300 тис.грн.), а також фізичними особами, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства. 
   По-третє, з жовтня 2020 року застосування РРО стане обов’язковим, зокрема, для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку 2,3,4 груп, які здійснюють: торгівлю або надання послуг через Інтернет, торгівлю ювелірними виробами, реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), продаж уживаних товарів в магазинах (секонд хенд), реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів. Також використовувати РРО мають ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування, турагенства і туроператори, готелі та подібні місця тимчасового розміщення. 
  З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов’язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2,3,4 груп незалежно від видів діяльності. 
   Крім того, податківці розповіли про те, що для споживачів буде передбачена норма кешбек (повернення коштів за нефіскалізований чек) яка запрацює з жовтня 2020 року. З цього моменту споживач, який здійснив покупку та отримав чек, має можливість його перевірити за посиланням: hhtps: //cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check. Якщо відсутня інформація про чек, споживач має право подати скаргу через Електронний кабінет платника податків (з використанням кваліфікованого електронного підпису). ДПС проведе перевірку та якщо є порушення - продавець сплатить штраф, із суми якого покупцю буде випплачено кешбек.