пʼятницю, 31 січня 2020 р.

Легальна зайнятість – шлях до добробуту в Україні!

     В країні проводиться кампанія щодо детінізації ринку праці – недопустимості відсутності оформлення трудових відносин із найманими працівниками і Добропільський міський центр зайнятості активно долучився до неї - 28 та 30 січня 2020 року в приміщені центру зайнятості було проведено семінари для роботодавців на тему "Легальна зайнятість – шлях до добробуту в Україні".
    Мета заходів – ознайомлення роботодавців з перевагами, які надає легальне оформлення найманих працівників, отримання відповідей від співробітників Держпраці на хвилюючі роботодавців питання.
     На семінарі були присутні представники Головного Управління Держпраці у Донецькій області - головні державні інспектори відділу контролю західного напрямку Управління з питань праці Ковальова Яна та Федорова Олена, представники Добропільського об’єднаного управління Пенсійного Фонду України Донецької області, приватний податковий консультант Іван Якунін. Інспектори детально поінформували учасників заходу про відповідальність роботодавців та можливості заощадити кошти підприємства дотримуючись законодавства про працю, порядок та умови проведення інспекційних відвідувань. Найголовніший акцент було поставлено на обов’язковій легалізації трудових відносин з працівниками та обов’язковому дотриманні роботодавцями мінімальних гарантій в оплаті праці, що тим самим унеможливить адміністративну відповідальність роботодавців в частині порушення ними законодавства про працю та виплати фінансових санкцій.
    «Український працівник повинен мати належний соціальний захист, гарантований державою, безпечні і здорові умови праці, гідну заробітну плату, що зумовлює соціальну стабільність в країні», - наголосила юрисконсульт центру зайнятості Альона Петрова.
    Роботодавці активно ставили питання запрошеним на захід соціальним партнерам та отримали чіткі відповіді стосовно легалізації зайнятості, законодавства про працю та зайнятість населення, можливості фінансової підтримки з боку служби зайнятості. Начальник відділу взаємодії з роботодавцями центру зайнятості Валентина Гончарова зупинилась на послугах, які надає служба зайнятості, а особливо про впровадження державною службою зайнятості інституту «Консультант роботодавця».
    Основні завдання консультанта роботодавця:
• надання адресних та ефективних послуг з використанням зручних електронних сервісів;
• дієве вирішення кадрових проблем роботодавців та скорочення термінів укомплектування вакансій;
• оперативне налагодження співпраці з новоствореними підприємствами;
• удосконалення системи професійного навчання безробітних для їх результативного працевлаштування;
• підвищення зацікавленості громадян у легальному працевлаштуванні в Україні.
   Дуже важливо, щоб роботодавці долучилися до соціального діалогу, проявили свою громадянську свідомість та забезпечили європейський підхід до вирішення питань легального оформлення трудових відносин, а наймані працівники ніколи не погоджувалися працювати без належного оформлення трудових відносин.
   Легалізація ринку праці допоможе підняти стандарти життя в Україні!
 


Джерело: Добропільський міський центр зайнятості.