вівторок, 25 лютого 2020 р.

Про декларування доходів громадян під час «гарячої лінії»

   Нещодавно Покровсько-Добропільським управлінням ГУ ДПС у Донецькій області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних питань декларування доходів громадян, отриманих у 2019 року. 
   На запитання платників податків відповідав заступник начальника Покровського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Вадим Бондик. 
  Наводимо найактуальніші з них:
 Питання 1. Доброго дня, Вадиме Васильовичу! Прошу відповісти на таке запитання: Яку оціночну вартість земельної ділянки, що отримується в подарунок (спадщину), слід застосовувати при розрахунку ПДФО? 
  Відповідь. Дякую за питання. З урахуванням норм ст. 5 та ст. 13 Закону України «Про оцінку земель» з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості земельної ділянки як об’єкта подарунку (спадщини) застосовується оціночна вартість, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки. 
Питання 2. Підкажіть, будь ласка, чи підлягає оподаткуванню ПДФО дохід, отриманий від продажу житлового (садового) будинку та земельної ділянки, на якій він розташований (обидва об’єкти перебувають у власності понад три роки), незалежно від кількості цивільно-правових договорів, якими оформляється відчуження? 
Відповідь. Оподаткування доходу, отриманого від продажу нерухомого майна, визначеного у п. 172.1 ст. 172 Податкового Кодексу України (далі – Кодекс) залежить від кількості цивільно-правових договорів, а саме: при продажу житлового (садового) будинку та земельної ділянки, на якій розташований такий будинок, окремими цивільно-правовими договорами, слід розглядати як продаж більш як одного з об’єктів протягом звітного податкового року з відповідним оподаткування за ставкою 5 %. 
Питання 3. Мене турбує таке запитання: Чи оподатковується ПДФО дохід у вигляді спадщини (подарунку), отриманий платником податку від фізичної особи - резидента, в тому числі від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, та за якою ставкою? 
Відповідь. Відповідно до п. 174.6 ст. 174 Кодексу об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 Кодексу, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV Кодексу для оподаткування спадщини. 
   Згідно з п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Кодексу вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не зазначені у п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Кодексу, зокрема членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 Кодексу (5 %). 
   За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (п.п. «а» п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Кодексу). 
  Фізичні особи - резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи - резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості будь-якої спадщини (подарунку). 
Джерело: Покровсько – Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області.