вівторок, 25 лютого 2020 р.

Стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживачів!

   
   Стихійна торгівля в невстановлених місцях стала серйозною проблемою для великого Добропілля. Адже стихійна торгівля створює недобросовісну конкуренцію з легальними торговцями, призводить до несплати податків, наповнення бюджету, створює загрозу епізоотичного, епідемічного благополуччя населення.
  З фактами реалізації харчових продуктів у невстановлених місцях можна зіткнутись у м. Добропілля, пров. Попова (у суботу та неділю), вул. Івана Франка (район магазину «Прогрес»), мікрорайон Молодіжний (район магазину «Посад»), пр. Перемоги (район магазину АТБ та ТЦ «Добропілля»), м. Білозерське, Білицьке, селищі Новодонецьке за межами агропродовольчих ринків. А у селищі Водянське Білицької міської ради існує так званий «ринок», на якому при відсутності належних умов та лабораторного нагляду проводиться реалізація всіх видів харчових продуктів, включно м’ясомолочної продукції, від приватних осіб. 
   Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші та й заощаджується час на відвідини ринку, чи продовольчого магазину, провокують поширення стихійної торгівлі на вулицях населених пунктів міста. Відповідно до ст. 32, ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» харчові продукти повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. 
  Згідно Закону України «Про місцеве самоврядування» до компетенції сільських, селищних, міських рад належить встановлення відповідних до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, недопущення торгівлі в невстановлених місцях. 
   Шановні споживачі, інформуємо Вас, що стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без будь-яких відповідних документів, що гарантують безпечність та якість харчового продукту. Придбання товарів у місцях стихійної торгівлі, в умовах, які не відповідають санітарним вимогам, можуть обернутись лихом для Вас, ваших рідних і друзів. 

Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.