вівторок, 3 березня 2020 р.

ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ПЛАСТИКОВИХ РЕТ-ПЛЯШОК БУВШИХ У ВИКОРИСТАННІ

     Завітавши до ринків великого Добропілля та просто до місць стихійної торгівлі прямо посеред деяких вулиць міста можна спостерігати досить неприємну і в той же час небезпечну картину. Молоко, сироватка, олія, тощо продається досить відкрито у пластикових пляшках бувших у використанні, і невідомо скільки разів у цю пляшку щось наливали, а також і те, де її знайшли, перед тим як розлити в неї товар, що продають. 
   Пластикова пляшка або PET пляшка – ідеальне середовище для розмноження всіляких бактерій. Пити воду з багаторазової пластикової пляшки – все одно, що облизувати немиті забруднені руки або іграшку собаки, а іноді навіть гірше, стверджують вчені. Рівень бактерій в таких пляшках часто перевищує безпечні норми. Сама структура PET-пляшки є пористою, а отже, людина, випивши напій з такої пляшки, залишає по собі бактерії, які ідеально себе почувають в пористій структурі пластику. Навіть якщо перед використанням вимити пляшку, бактерії з пористої структури не вимиваються. Більш того, PET-пластик не можна ставити під прямі сонячні промені, оскільки вони можуть спровокувати викид токсинів у напій. Тому, якщо пляшка використовується лише вдруге, на базарі вони переважно знаходяться під відкритим небом, а отже, окрім бактерій Ви маєте шанси випити молоко із токсинами, які не зникнуть після кип’ятіння.
  Після того як пляшку використали перший раз, вона, зазвичай, потрапляє до сітчастих контейнерів зі збору вторинної сировини (звісно її ніхто не миє перед викиданням), крім того пластик постійно піддається тепловому впливу та впливу вихлопних газів з автівок, що проїжджають поруч. Потім починається саме цікаве… 
   У Добропіллі, як втім і інших містах, є окрема категорія мешканців, так званих «мисливців за ПЕТкою», які методично та цілеспрямовано спочатку відламують замки на контейнерах, а потім спокійно собі крадуть пластикові пляшки. Здавати такі пляшки до пункту прийому вторинної сировини нерентабельно, бо на 1 кг пластикових пляшок потрібно назбирати близько 25-40 штук і за це отримати всього лише 4-5 гривень. Тому набагато вигідніше їх продати по 50 копійок торговцям на ринках. Достатньо лише звернути увагу, як зранку «мисливці» несуть пляшки на ринок у великих пакетах та мішках. Обом сторонам такий «пляшкообіг» вигідний, от тільки страждають при цьому виключно покупці, споживачі продуктів і саме страшне – діти. 
  При купівлі продуктів в бувшій у використанні ПЕТ пляшці, існує прямий ризик захворювання туберкульозу чи навіть гепатиту A, бо як правило «мисливці» беруть брудними руками цю тару, вони можуть допивати залишки рідини, яка була в цій пляшці. Жоден з покупців не може знати, що там було до цього., а після вживання продуктів можна отримати дисфункцію кишківника. Це може бути викликано кишковою паличкою, сальмонелою, шигелою, які викликають дизентерію чи інші кишкові розлади, клінічні прояви яких можуть бути також досить яскраво виражені з інтоксикацією та погіршенням загального стану людини. 
  Крім того, слід враховувати, що після першого використання пластик починає втрачати безпечні фізичні і хімічні характеристики. На ПЕТ пляшках утворюються мікротріщини. Вони є тими острівцями, з яких виходять хімічні речовини та потрапляють прямо у продукти харчування, а це – етиленгликоль, фталати, ацетальдегід, фтибій (вона ж сурма, має таку ж дію як і миш’як). Деякі є мутагенними, деякі канцерогенними, що викликають рак, інші діють на ендокринну і репродуктивну систему, призводять до безпліддя. Чи можна використовувати ці пластикові пляшки повторно? Відповідь однозначна – НІ! 
   Шановні мешканці! Окрім вирішення цієї проблеми шляхом накладання штрафів на таких горе-продавців та загального громадського осуду, є не менш дієвий спосіб. Він полягає в правильному способі утилізації пластикових виробів. Правильність полягає в тому, що при викиданні пляшки потрібно відкрутити з неї пластикову кришечку та рукою або ногою просто зім’яти чи сплюснути цю пляшку, а потім вже викидати до спеціалізованого контейнеру. Таке правило не є новиною і вже давно використовується у всьому цивілізованому світі. Тільки дотримуючись його ви можете значно посприяти викорененню проблеми з продажу продуктів у пляшках зі смітників та врятувати чиєсь здоров’я, а можливо й життя. 
   Згідно чинного законодавства України, а саме затверджених Ветеринарно-санітарних правил для ринків у пункті 5.7 Вимог до продажу продукції тваринного та рослинного походження сказано: «Молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками». Саме тільки такий посуд перед використанням можна якісно очистити, помити миючими засобами, ретельно сполоснути проточною водою, обмити окропом, прокип’ятити, обробити парою. Продукти в цьому посуді довше залишатимуться свіжими і будуть безпечнішими для споживання. 

Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.