суботу, 25 квітня 2020 р.

26 квітня - День Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф

   У цей день у 1986 році на атомній Чорнобильській електростанції стався вибух, який спричинив соціально-економічну катастрофу глобальних масштабів. Радіоактивні речовини, що потрапили в повітря, розсіялися не тільки над Україною, а й багатьма країнами Європи.
    Із перших днів ліквідатори самовіддано взялися долати цю катастрофу, не замислюючись над загрозою власному життю. Назавжди втрачене здоров’я, загублені життя – ось ціна, якою вдалося ліквідувати пожежу на станції. 30-кілометрова територія навколо ЧАЕС стала пусткою. Наслідки Чорнобильської катастрофи ще багато десятиліть нагадуватимуть про небезпеку проведення неконтрольованих технічних випробувань та необхідність запобіжних заходів під час освоєння мирного атому.
   Вже 34 роки біль і тривога Чорнобиля залишається в наших серцях. Ці відчуття змушують кожного зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й... Число постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно. Окрім загиблих працівників АЕС і пожежників, до них слід віднести хворих військовослужбовців і цивільних осіб, що брали участь в ліквідації наслідків аварії, і мешканців районів, що піддалися радіоактивному забрудненню.
  Але Чорнобиль - не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи у пам’яті народній подвиг ліквідаторів. 
   В центральній бібліотеці районної ЦБС організовано виставку-реквієм «Чорний біль торкається сердець», з матеріалами якої користувачі матимуть можливість ознайомитись пізніше. 
     Пам’ятаємо подвиг тих, хто зберіг життя мільйонам!