суботу, 25 квітня 2020 р.

ПФУ нагадує: легальна зарплата – запорука стабільної пенсії

    Зрозуміло, що без роботи погано. Хоча б тому, що це означає – без грошей. Отож, люди погоджуються на всі умови, чи, вірніше сказати, примхи, господарів. Але подібна експлуатація має свої негативні наслідки. І не лише для держави, якій не надходять відповідні податки, а й для тих, хто погоджується аби його експлуатували. Такі робітники втрачають ряд соціальних пільг. А вже про пенсійне забезпечення й говорити нічого – якщо відрахувань до Пенсійного фонду не проводилось. Працівник, який отримує заробітну плату неофіційно, повністю беззахисний перед роботодавцем. Домовленість про розмір його заробітної плати жодним чином не зафіксовано, і роботодавець сплачує платню доти, доки на те його воля. Звернувшись по захист своїх прав, наприклад до суду, працівник не матиме практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру свого заробітку. Окрім того, отримуючи заробітну плату «в конвертах», громадяни позбавляють себе гідної пенсії в майбутньому, лікарняних, декретних виплат, отримання кредитів тощо. 
  Тож, якщо вам пропонують роботу неофіційно, чи безоплатний випробувальний термін, чи попрацювати за ті ж гроші, але на свято або вночі, - порадьтеся з юристом і подумайте: можливо, ви варті більшого.
   На сьогоднішній день автоматизована система персоніфікованого обліку надає можливість кожному працюючому особисто за допомогою Веб-порталу Пенсійного фонду України (www.portal.pfu.gov.ua) одержати інформацію щодо нарахованої заробітної плати, щомісячного розміру сплачених внесків до Пенсійного фонду України та страхового стажу. 
  
           Шановні громадяни та роботодавці! 

     Добропільське об’єднане управління Пенсійного фонду України вкотре звертає увагу керівників підприємств, установ, організацій та підприємців щодо неприпустимості випадків виплати заробітної плати «у конвертах», а також виплати заробітної плати в розмірах нижче мінімально встановленої законодавством. 
   Пам’ятайте, що отримуючи заробітну плату «в конверті» чи маючи інше неоформлене джерело доходу, ви маєте забезпечене сьогодення, але ризикуєте своїм майбутнім! 
  Зарплати в конвертах Є, а пенсій у конвертах НЕМАЄ!!! 


Заступник начальника фінансово-економічного відділу
Добропільського об’єднаного управління 
Пенсійного фонду України                                                                 О. СОКОЛОВА