вівторок, 28 квітня 2020 р.

ВЛАСНИКАМ КОРІВ ДО ВІДОМА!

 Заразний вузликовий дерматит ( Lumpy skin disease). 
 Протягом тривалого часу заразний вузликовий дерматит був поширений тільки в Африці, але в останнє десятиліття це захворювання набуває поширення на нові території, в тому числі в європейських країнах, не дивлячись на вжиті заходи по профілактиці і контролю та є обов’язковою для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров’я тварин (МЕБ).
  Захворювання має руйнівні наслідки для сільськогосподарських регіонів, де виробництво залежить переважно від великої рогатої худоби, завдаючи серйозні збитки постраждалим тваринницьким господарствам, через те, що викликає тимчасове зниження молочної продуктивності, тимчасову або постійну стерильність биків-плідників, а також загибель хворих тварин внаслідок секундарної інфекції. 
  Заразний вузликовий дерматит (ЗВД, Dermatitis nodularis bovum, Dermatitis nodulares) – контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням типових, схильних до некротичного розпаду вузликів (бугрів) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим лімфаденітом. 
  Передача захворювання часто пов’язана з переміщенням худоби між фермами, областями або країнами, що сприяє переміщенню вірусу на великі відстані! Переміщення вірусу на короткі відстані (50 км) обумовлено численними місцевими кровосисними комахами – переносниками, які перелітають з однієї тварини на іншу. В залежності від географічного регіону і екосистеми це можуть бути звичайна муха (Stomoxys calcitrans), комари Aedes aegypti та деякі африканські види кліщів Rhipicephalus та Amblyomma spp. 
 Зверніть увагу, вірус не передається людині! 
 Клінічні ознаки захворювання включають в себе: 
- Сльозоточивість та виділення з носа – як правило, це перша ознака; 
- Підлопаткові та передстегнові лімфатичні вузли збільшені і легко прощупуються; 
- Висока температура (зберігається протягом тижня); 
- Різке зниження надою молока; 
- Поява характерних уражень шкіри – нодулів – 10-50 мм в діаметрі; 
- Частим ускладненням є пневмонія, викликана самим вірусом або вторинними бактеріальними інфекціями, та мастопатія. 
   До уваги! 
   Перед завезенням тварин в господарство необхідно обов’язково повідомити дільничного лікаря ветеринарної медицини, після погодження ветеринарною службою завозу тварин, проводиться профілактичний карантин! 
  Наголошуємо, що з метою недопущення розповсюдження захворювання профілактичну обробку тварин проводять під час весняної диспансеризації! 
  Для профілактики заразного вузликового дерматиту використовують препарат «Цефлур» – надійний засіб, який має тривалий захист від кровосисних комах. 
  У зв’язку з фото чутливістю діючих компонентів препарату, обробку корів проводять після вечірнього доїння. Найкращий захисний ефект препарат забезпечує при одночасній обробці всього поголів’я великої рогатої худоби навесні після вигону на пасовище та регулярних обробках через кожні 4-6 тижнів. 
  Звертаємо увагу, для профілактики захворювання необхідно уникати контактів між тваринами різних стад (наприклад, на пасовищі), випасати в період масової активності кровосисних комах на пасовищах, використовувати спільні інструменти, транспортні засоби, не завозити тварин з різних ферм та персонал, що мав контакти з тваринами без ретельного обстеження. 
  У разі підозри щодо виникнення хвороби в раніше благополучних регіонах, необхідно негайно звернутись до дільничного спеціаліста ветеринарної медицини або повідомити за телефоном Добропільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області : ( 062) 772-89-26. 
Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.