вівторок, 28 квітня 2020 р.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань новацій застосування РРО

  Нещодавно начальником Ясинуватсько – Авдіївської ДПІ Покровсько – Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області Оленою Солонинкою проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації застосування РРО». 
  Пропонуємо вашій увазі найчастіші питання платників. 
  Питання: Чи змінилися терміни запровадження нових правил використання РРО у зв’язку з карантином?
 
  Відповідь: Так. Нові терміни такі: 
- до 1 серпня 2020 року продовжено можливість не застосовувати реєстратори розрахункових операцій платникам єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом року не перевищує 1 000 000 грн.; 
- з 1 січня 2021 року повинні застосовувати РРО платники єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють реалізацію товарів через мережу Інтернет, лікарських засобів, ювелірних виробів, вживаних товарів, технічно складних побутових товарів, діяльність кафе, ресторанів, тощо, діяльність туристичних агентств та діяльність готелів; 
- з 1 квітня 2021 року реєстратори розрахункових операцій та / або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються лише платниками єдиного податку першої групи. 
  Під час розмови з платниками було обговорені проблемні питання, які виникають у платників стосовно нових правил використання реєстраторів розрахункових операцій, а саме: 

  Питання: Як працювати з програмним РРО, коли Інтернет відсутній? 
 Відповідь: РРО буде працювати в режимі «офлайн» протягом 36 годин. В цей період розрахунковим документом будуть присвоюватися фіскальні номери, сформовані із діапазону фіскальним сервером. Номера з цього діапазону заздалегідь будуть зарезервовані. Протягом години після відновлення зв’язку копії створених в режимі «офлайн» розрахункових документів передаються на сервер податкової. 

  Питання: Чи є відповідальність за незастосування РРО? 
 Відповідь: Так є. Штраф за невидачу чеку, не проведення операції через РРО, проведення неповної суми вартості проданих товарів з 01.08.2020 року: 
-збільшені з 1 гривні до 10 % від вартості товарів/послуг - за перше порушення, за наступне порушення протягом року - 50 %. 
  З 1 січня 2021 року: 
- 100% вартості проданих з порушенням товарів - за порушення, скоєне вперше; 
- 150% вартості проданих з порушенням товарів - за кожне наступне порушення. 
   Крім цього, Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена і адміністративна відповідальність згідно статті 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Джерело: Покровсько – Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області.