пʼятницю, 15 травня 2020 р.

«Ми – українці, ми - європейці»


  Продовжуємо нагадувати, як у Добропільському районі відзначали День Європи в минулі роки.


                     2018 рік

   17 травня 2018 року в с. Добропілля (біля сільського будинку культуриСБК) відбулося районне свято «Ми – українці, ми - європейці» під девізом: «Ми маємо бути зрозумілі Європі, а Європа – нам!». Зустрічали і вітали всіх гостей Єврокварталу господарі свята – школярі Добропільської ЗОШ та працівники Добропільського СБК (директор Надія Кравченко).


  Вишукавшись в колону, всі учасники Єврокварталу пройшли під звуки Гімну Євросоюзу по площі з прапорами та хлібобулочними виробами.
   Кожна сільська рада – учасниця «Європейського кварталу» представляла певну країну-учасницю ЄС (історія, символіка країни, номер художньої самодіяльності, національне блюдо, національний костюм). На святі було представлено 8 країн: Іспанія, Румунія, Польща, Великобританія, Естонія, Латвія, Швеція, Греція.

   Наприкінці всі присутні на святі розгорнули великі прапори Євросоюзу та України і створили єдиний ланцюг Єдності, відчуваючи, що ми – єдиний і сильний народ, гідні представники європейської спільноти та запалили багаття.

  19 травня в місті Покровськ відбулися обласні урочистості до святкування Дня Європи, до яких долучилася і наша Добропільщина. Делегація району на чолі з головою райдержадміністрації Дмитром Кірносовим в цьому році представили країну Данію, її національну культуру, кухню та сувенірну продукцію. 
  Розпочалося святкування святковою ходою, учасники якої вдягнули національні костюми країн Європейського Союзу та на чолі з очільником області Павлом Жебрівським пройшли вулицями міста.

  На центральній площі глядачам також були представлені виставка-ярмарок «Українських куркулів», майстер-класи з виготовлення сувенірів, різноманітні виставки прикладного та образотворчого мистецтва, презентації національної кухні та пам’ятних сувенірів країн Європи. Добропільщину цього року представили – переможець обласної програми «Український Донецький куркуль» Ганна Матвієнко та творча родина Блашнікових із села Шилівка.

  Солісти народного вокального колективу «Камертон» Світлівського будинку народних традицій Катерина Слушаєнко, Едуард Дорошкевич, Дар’я Апухтіна та солістка Вірівського сільського будинку культури Євгенія Рязанцева, яка виконала пісню польською мовою, яскраво продемонстрували музичні номери.
   Представлена виставка традиційних солодощів датської кухні, куточок «Legoland», вікінги, принц з принцесою та Джек Воробей зі своєю подружкою справили неабияке враження на учасників дійства, які охоче підходили. Яскравим фіналом заходу став концерт легендарного гурту «ВВ».
 











                  2019 рік


     18 травня 2019 року  в місті Бахмут відбулися обласні урочистості до святкування Дня Європи.
     До урочистостей долучилася і наша Добропільщина. Делегація району на чолі з в.о. голови райдержадміністрації Н. Перекотій представили країну Данію.
   На центральній площі глядачам також були представлені майстер-класи з виготовлення сувенірів, різноманітні виставки прикладного та образотворчого мистецтва, презентації національної кухні та пам’ятних сувенірів країн Європи.


    Молодіжний центр "COOL DRAIVE" (с. Ганнівка, керівник Катерина Матвієнко) представили свою фотозону "Я люблю Ганнівку", команда Євроклубу Ганнівської ЗОШ "Барвінок" прийняли активну участь в інтелектуально-розважальній грі "Євроквест" (керівник Вікторія Терещенко). Колективи відділу культури і туризму райдержадміністрації (начальник Юлія Літвінова), Світлівського Будинку народних традицій, Шахівської сільської ради та учні Святогорівської ЗОШ яскраво представили героїчну історію, самобутню культуру Данії. Гості свята мали змогу ознайомитися з персонажами казок відомого казкаря Ганса Крістіана Андерсена.
   Куточок фотозони було оформлено у вигляді великої книги казок відомого казкаря з барвистими ілюстрованими сторінками, де кожен гість мав змогу сфотографуватися на згадку.
Захід завершився виступом джазового колективу під управлінням Майка Кауфмана-Портнікова.








Джерело: Добропільська райдержадміністрація.