понеділок, 18 травня 2020 р.

Покровсько – Добропільське управління: про антивірусні заходи, податкові пільги та деклараційну кампанію під час сеансу телефонного зв’язку

  У Покровсько-Добропільському управлінні нещодавно проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"  на тему: «Податкові пільги бізнесу та інші антивірусні заходи згідно прийнятих законів України щодо короно вірусу. Декларування доходів громадян - 2020. Податкова знижка».  
  На питання платників податків відповідала заступник начальника Добропільського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Покровсько – Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області Марія Шаповалова.
  Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну інформацію про терміни, способи подання декларації, хто може скористатися правом на податкову знижку, щодо необхідності декларування іноземних доходів та спадщини, інші випадки, передбачені законодавством.. 
  Наразі, найбільш актуальними залишаються питання щодо строків подання декларацій, відстрочки та скасування податкових платежів, обмеження штрафів тощо, які внесено законом України від 17.03.2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)» та законом України від 30.03.2020 № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)». 
  Запитання: У який термін необхідно громадянам надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи? 
   Відповідь: Відповідно до змін, запроваджених Законом України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19) ( далі - Закон № 533), громадяни та фізичні особи, що провадять незалежну професійну діяльність, для яких встановлено строки подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) підпунктом 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Кодексу мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року. Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020. 
   Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року. 
     Водночас, фізичні особи, які заявляють право на податкову знижку відповідно до статті 166 Кодексу, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 31 грудня 2020 року. 
   Запитання: Хто звільняється від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування? 
   Відповідь: Закон № 533 вносить низку змін до Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуван­ня", зі змінами (далі - Закон №2464). 
    Так, за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) лише за себе: 
● фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; 
●особи, як провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності; 
●члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. 
  При цьому, такі платники єдиного внеску на власний розсуд вирішують питання щодо застосування передбаченого звільнення від єдиного внеску. 
  Вони можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом №2464. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом. 
Запитання: Хто може оформити податкову знижку сам студент, чи його батьки? 
Відповідь: Оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток з якого сплачує податки) або його член сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік). 
   Щоб повернути витрачені кошти необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи та пакет необхідних документів. 
  Подати декларацію можна особисто або уповноваженою на це особою або надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення – не пізніше, ніж за 5 днів до завершення строку подання. Однак найзручнішим та найшвидшим є подання декларації онлайн, в тому числі в умовах дії протиепідемічних заходів через оголошення карантину. 
 Запитання: Які документи мені необхідно подати, щоб отримати податкову знижку на навчання в університеті? 
 Відповідь: Фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення. Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до контролюючого органу копії зазначених документів. 
  Отримати відшкодування податкового кредиту за витратами 2019 року можна до кінця поточного року. Наприклад, у 2020 році податкова знижка буде враховувати витрати понесені в 2019 році, а в 2021 році - за 2020 рік. 
  Запитання: За які витрати можна отримати податкову знижку? 
 Відповідь: Перелік витрат, за якими платник має право на застосування податкової знижки визначено нормами Податкового Кодексу. До таких витрат віднесено витрачені кошти на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом, пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення та ін. Відшкодування розповсюджуються лише на послуги вітчизняних вищих навчальних закладів та не враховує оплату додаткових курсів чи навчання на військовій кафедрі. 
  Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати. 
 Джерело: Покровсько-Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області.