пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Вибір професії — вибір долі

 25 червня 2020 року у Добропільському міському центрі зайнятості було проведено дистанційне засідання клубу "Обираємо майбутнє разом" для батьків учнівської молоді.
   На засіданні клубу профконсультант Марія Дьоміна з батьками обговорювали питання, що стосуються професійного самовизначення підлітків. Яка глибока думка закладена у словосполученні “вибір професії”, скільки викликає вона емоцій і сподівань, породжує проблем! Це не просто вдало чи невдало прийняте в юності рішення, а часом щаслива або розбита доля, активне, творче, радісне життя чи пасивне, байдуже сподівання.
   Вибір майбутньої професії нерідко викликає суперечки батьків і дітей. Адже батьки впевнені, що краще знають життя, а діти хочуть обирати самостійно, оскільки це їхнє майбутнє. Батькам важливо повірити у власних дітей та налаштуватись на успіх – лише тоді буде досягнута мета у виборі професійного майбутнього.
Для того, щоб знайти поєднання думок, варто прислухатись до порад фахівців служби зайнятості. 
Фахівчиня розповіла про перспективи працевлаштування за професіями, які користуються попитом на ринку праці, ознайомила з барометром професій.
Батьки були ознайомлені з атласом професій майбутнього, а також з дуже цікавим «Професіографічним путівником»
На цьому заході були розглянуті питання щодо важливості правильного вибору професії для дитини, акцентовано увагу, на що потрібно звертати батькам в першу чергу, як визначати нахили та здібності дитини, були розглянуті можливі помилки при виборі професії. 
Особлива увага була приділена консультуванню школярів за допомогою профдіагностичних методик, включаючи тестування на платформі профорієнтації та розвитку кар’єри Державної служби зайнятості «Моя професія-консультаційна мережа». Батьків ознайомили з можливістю професійного навчання у ЦПТО Державної служби зайнятості та з переліком професій за якими здійснюється підготовка кадрів у цих центрах, також фахівчиня розповіла про безкоштовні онлайн-платформи «Prometheus», «Lingva Skills» та глобальну освітню безкоштовну онлайн-платформу «Coursera», яка пропонує користувачам доступ до онлайн-курсів від найкращих університетів світу.
  Захід завершився на домовленості про нову зустріч.
  Фахівчиня з профорієнтації побажала батькам, щоб їх діти зробили усвідомлений вибір майбутньої професії, щоб вони не відмовлялись від своїх мрій, а батьки будуть завжди поруч!
Джерело: Добропільський міський центр зайнятості.