четвер, 9 листопада 2017 р.

Запрошуємо всіх охочих написати Всеукраїнський диктант Національної єдності на День української писемності та мови

 З метою популяризації української мови Шахівська сільська рада влаштовує диктант для усіх охочих перевірити свої знання.

  Написання диктанту відбудеться 9 листопада о 12.00. Місце проведення: актовий зал Шахівської сільської ради за адресою: с.Шахове, вул.М. Ф. Чернявського, буд. 14.
   Радіодиктант звучатиме на Першому каналі Українського радіо о 12.00 і триватиме до 13.00. Текст радіодиктанту почне звучати о 12.30. Диктор читає його в прямому ефірі двічі. Диктант традиційно складатиметься з близько 150 слів, а читатиме його доцент Київського унівесритету ім. Б. Грінченка мовознавець Олександр Авраменко. 
    Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Відтак можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з’явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч. До розгляду приймають лише рукописи.
     Надсилати можна традиційні, паперові листи, а з 2014 року – і в електронному вигляді. У такому разі роботу слід відсканувати або сфотографувати. 
    Диктант треба надіслати на адресу Українського радіо: Київ-1, Хрещатик, 26. Перевірятимуться лише роботи, надіслані 9 і 10 листопада, а ті, хто напише диктант без помилок, будуть відзначені символічними призами.
      До відома, за православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця. Джерело: сайт Шахівської сільської ради