вівторок, 28 січня 2020 р.

В тестовому режимі запрацювала Національна онлайн-платформа з цифрової грамотності

    Офіційний запуск Національної онлайн-платформи з цифрової грамотності відбудеться 30 січня. Однак вона вже працює в тестовому режимі за посиланням https://osvita.diia.gov.ua/. Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України.
   Проєкт втілено за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge.
   Тепер кожен українець має безкоштовний доступ до цифрової освіти. Для навчання цифровій грамотності обрано інноваційний формат − освітні серіали. На онлайн-платформі вже доступно три: базовий із цифрової грамотності, серіал із цифрової грамотності для вчителів та серіал для батьків «Онлайн-безпека дітей». 
   Освітні серіали розроблені студією онлайн-освіти EdEra за підтримки компаній: Google Україна, Microsoft Ukraine, Академія ДТЕК, Лабораторія інноваційного розвитку ПРООН в Україні, CISCO, СFC Consulting, Освіторія, Global Teacher Prize. При їх розробці спирались на загальноєвропейські стандарти викладання та оцінки цифрової компетентності. Зокрема, на Рамку цифрової компетентності для громадян DigComp та Європейську рамку цифрових компетенцій для освітян DigComp Edu. 
   Запрошеними гостями освітніх серіалів із цифрової грамотності стали акторка, телеведуча, народна артистка України Ольга Сумська; телеведуча, громадська діячка, перший в Україні Почесний Посол Фонду ООН у галузі народонаселення Марія Єфросініна; українська телеведуча Надія Матвєєва; український режисер Руслан Ханумак. 
  На онлайн-платформі є тест на загальну цифрову грамотність, який допоможе визначити можливі прогалини в знаннях, після кожної серії серіалу також передбачене тестування. А після перегляду всіх серій освітнього серіалу, за результатами фінального тестування, видається електронний сертифікат. 
  Як повідомляють в Мінцифри, поступово, впродовж кожного року, на онлайн-платформу додаватимуться нові освітні серіали. Планується запустити спеціалізовані та нішеві курси для підприємців, lifestyle курси, курси нових цифрових професій. Вони будуть розраховані на більш просунутих користувачів цифрових технологій. В планах уряду — навчити мінімум 6 мільйонів українців цифровій грамотності за 3 роки. 
  За матеріалами Міністерства цифрової трансформації.