четвер, 9 липня 2020 р.

Електронні сервіси ДПС України - тема проведеного сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

   Нещодавно в Селидівській ДПІ Покровсько-Добропільського управлінні ГУ ДПС у Донецькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». 
  На запитання платників щодо порядку користування електронними сервісами ДПС відповідала інспекторка Селидівської ДПІ Вікторія Шкарупа. 
    Пропонуємо найактуальніші з них:
   Питання: Яким чином платник податків може надіслати через Електронний кабінет заяву про повернення помилково сплачених сум грошових зобов’язань? 
 Відповідь: Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. 
  Eлектронний кабінет складається із двох функціональних частин: відкрита (загальнодоступна) та приватна (особистий кабінет). Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів – кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення платниками податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема «Заяви про повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов’язань та пенi» (далі – Заява), і подання її до контролюючих органів. При створенні Заяви в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми». З переліку запитів обирає необхідну форму Заяви, а потім відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації). 
   У запропонованій формі Заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично. Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету. Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» документ довільного формату та заповнює обов’язкові поля форми. 
  Разом з тим повідомляємо, що вкладка «Вхідні документи» режиму «Вхідні вихідні документи» надає доступ до квитанцій щодо приймання та обробки податкової звітності, інформаційних повідомлень, кореспонденції тощо, надісланої користувачу електронного кабінету. 
  Питання: Як користуватися сервісом «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР)? 
 Відповідь: На офіційному вебпорталі ДПС (zir.tax.gov.ua) функціонує Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (далі–ЗІР). 
  Крім того, ДПС, орієнтуючись на сучасні технології, постійно вдосконалює сервіси, за допомогою яких надаються інформаційно-довідкові послуги фізичним та юридичним особам, у зв’язку із чим пропонує Вам безкоштовно завантажити мобільні додатки ЗІР на базі Android та iOS: m.zir.tax.gov.ua. При цьому основна версія ЗІР (комп’ютерна) та її мобільні додатки мають ідентичну кількість розділів та принципи їх функціонування для пошуку інформації. З детальною інформацією щодо роботи ЗІР та його мобільних додатків можна ознайомитись в розділі «Інструкція» ЗІР. 
   Питання: Чи можливо громадянам дізнатися про наявність податкового боргу в Електронному кабінеті? 
    Відповідь: Фізичні особи – громадяни, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати інформацію про наявність або відсутність у них податкового боргу, використавши Електронний кабінет, зайти до якого можна за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. 
   Приватна частина Електронного кабінету через режим «Стан розрахунків з бюджетом» відкриває доступ до особових рахунків користувача зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). 
    Суми заборгованості перед бюджетом позначені червоним кольором. 
   До приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету вхід здійснюється після проходження електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua MobileID та BankID). 
   Джерело: Покровсько-Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області.